گزارش موارد سالک در شهرستان دهلران روند کاهشی دارد
امتیاز:
سرپرست شبکه بهداشت و درمان شهرستان دهلران در خصوص وضعیت بیماری سالک در شهرستان دهلران، اظهار داشت: سالک بیماری بومی شهرستان دهلران است و هر ساله مواردی از این بیماری در این شهرستان گزارش میگردد ولی خوشبختانه در سال گذشته نسبت به سال 1400 موارد بیماری سالک روند کاهشی داشته به طوری که در سه ماهه اول سال جاری تنها شاهد یک مورد بیمار سالکی بودهایم در صورتی که در همین بازه زمانی در سال گذشته 11 مورد مشاهده گردیده است.
دکتر سعید نصرالهی با بیان اینکه کانون بیماری سالک بیشتر در حاشیه جنوبی شهر دهلران و روستاهاست، افزود: مسافرت و عبور از این مناطق نیازمند انجام اقدامات پیشگیرانه است و در شهرستان دهلران، سالک از نوع روستایی (مرطوب) میباشد و مخزن این بیماری موشهای صحرایی و بیابانی است و پشه خاکی و انگلهایی که از موشها خونخواری میکنند در خونخواری مجدد از انسان موجب انتقال بیماری سالک به انسان میشوند.
وی تصریح کرد: تغییرات آب و هوایی و گرم شدن هوا، ناکافی بودن اقدامات بهداشتی، جمع شدن زبالهها و نخالههای ساختمانی، تغییرات زیست محیطی، رها شدن آبهای سطحی در جنوب شهر و ناکافی بودن آگاهی مردم در مورد بیماری سالک از جمله عوامل گسترش بیماری سالک است.
کارشناس بیماریهای مشترک بین انسان و حیوان شبکه دهلران نیز، گفت: سالک نوعی بیماری انگلی است که در بعضی از مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری یافت میشود و در اثر عفونت با انگلهای لیشمانیا ایجاد و با نیش پشههای خاکی منتقل میشود.
محمد ابراهیمی افزود: انواع مختلفی از بیماری سالک در افراد وجود دارد. شایعترین اشکال آن، سالک جلدی یا پوستی است که باعث زخمهای پوستی میشود و همچنین سالک احشایی که چندین اندام داخلی (معمولاً طحال، کبد و مغز استخوان) را درگیر میکند.
وی با بیان اینکه افراد در هر سنی در صورت زندگی یا مسافرت در جایی که سالک دیده شود در معرض خطر عفونت هستند، خاطرنشان کرد: سالک معمولاً در روستاها بیشتر از مناطق شهری دیده میشود و خطر انتقال از غروب تا طلوع آفتاب به ویژه در شب، گرگ و میش و در فضای باز بیشتر است زیرا این زمانی است که پشه خاکیها بیشتر فعال هستند.
ابراهیمی ادامه داد: در صورت وجود جوش قرمزرنگی که بعد از طی 10 الی 14 روز بهبود پیدا نکرد باید به بیماری سالک مشکوک شد و جهت آزمایش به مراکز درمان سالک در سطح شهرستان دهلران مراجعه تا نتیجه لام گرفته شده مشخص گردد و در صورت مثبت بودن جواب تست طبق پروتکل های موجود فرد درمان می شود.
وی افزود: زخمهای پوستی سالک معمولاً طی چند هفته یا چند ماه پس از نیش پشه (نوع روستایی بین 5/1 الی 4 ماه، نوع شهری 2 الی 8 ماه) ایجاد میشوند.
کارشناس بیماریهای زئونوز مرکز بهداشت دهلران با اشاره به اینکه راههای مختلفی جهت پیشگیری و کنترل این بیماری وجود دارد، افزود:خودداری از فعالیت در فضای باز به ویژه از غروب تا طلوع آفتاب، پوشیدن پیراهنهای آستین بلند، شلوارهای بلند و جوراب، استفاده از مواد دافع حشرات همچون DEET، استفاده از توری و تهویه مناسب و ... از مهمترین راههای پیشگیری از این بیماری هستند.