آنچه که باید از «هاری» بدانیم
امتیاز:
سرپرست شبکه بهداشت و درمان شهرستان دهلران در خصوص وضعیت حیوان گزیدگی و بیماری هاری در شهرستان دهلران، اظهار داشت: حیوان گزیدگی در شهر دهلران و بخش دشت عباس بیشتر از سایر مناطق مشاهده شده است و این روند در طول چندین سال گذشته افزایشی بوده است و تأکید میگردد همه افرادی که دچار حیوان گزیدگی میشوند حتی بصورت خراش جزئی باید به مراکز درمان و پیشگیری از هاری مراجعه کنند.
دکتر سعید نصرالهی افزود: در حال حاضر ۴ مرکز درمان و پیشگیری هاری فعال در شهرستان وجود دارد که بصورت ۲۴ ساعته به افراد حیوان گزیده در سریعترین زمان ممکن طبق پروتکلهای کشوری خدماتدهی میکنند.
کارشناس بیماریهای زئونوز مرکز بهداشت دهلران، نیز خاطرنشان کرد: هاری یک بیماری ویروسی است که علیرغم پیشرفتهای بزرگ در علوم پزشکی هنوز درمانی برای آن یافت نشده و در صورت ابتلا انسان به بیماری هاری متاسفانه در صد در صد موارد منجر به مرگ میشود لذا در صورت گزش، واکسیناسیون بر علیه این بیماری میتواند بصورت ۱۰۰ درصد فرد را در مقابل بیماری ایمن نماید.
محمد ابراهیمی پیشگیری از حیوان گزیدگی و ابتلا به بیماری هاری را امری مهم و ضروری دانست و افزود: از نزدیک شدن به سگهای ولگرد و بدون صاحب بپرهیزید، چرا که بیشترین موارد حیوان گزیدگی انسانها توسط سگها روی میدهد و از آزار و اذیت و نزدیک شدن به حیوانات پرهیز کنید چرا که سایر حیوانات اهلی و وحشی نیز میتوانند آلوده به ویروس هاری باشند و در صورت گزش احتمال ابتلا به بیماری هاری وجود دارد.
وی تصریح کرد: در صورت بروز گزش و یا تماس با حیوانات که منجر به مجروح شدن و یا خراش پوستی میگردد، بلافاصله به نزدیکترین مرکز بهداشتی درمانی مراجعه نمایید و همچنین پنجه کشیدن گربه (به علت لیسیدن پنجه) همانند گاز گرفتگی محسوب میشود و نیازمند اقدامات درمان پیشگیری هاری است.
ابراهیمی ادامه داد: شستشو محل حیوان گزیدگی با آب و صابون اولین قدم جهت پیشگیری از ابتلا به بیماری هاری است و در صورت نگهداری سگ و گربه، نسبت به واکسینه نمودن سالانه آنها اقدام کنید.
کارشناس بیماریهای زئونوز مرکز بهداشت دهلران در بخش دیگر از سخنان خود به بیماری تب خونریزی دهنده کریمه کنگو (CCHF) نیز اشاره کرد و گفت: این بیماری نوعی بیماری ویروسی است که از طریق گزش کنه بین دامها و انسان منتقل میشود و برای جلوگیری از ابتلا مردم به این بیماری، باید آموزشهای لازم داده شودکه ذبح حیوانات را در کشتارگاه انجام دهند و از گوشت مورد تأیید سازمان دامپزشکی استفاده نمایند.
وی افزود: توصیه میشود گوشت خریداری شده به مدت ۲۴ ساعت و جگر و سایر امحاء و احشاء به مدت ۴۸ ساعت پس از ذبح در دمای یخچال (۸-۲ درجه سانتیگراد) نگهداری شده و سپس با پوشیدن دستکش آن را قطعه قطعه کرده و مورد مصرف قرار دهند.
ابراهیمی یادآور شد: با توجه به فعالیت کنهها در فصل گرم، این موجودات میتوانند ویروس را مستقیم و یا از طریق دامی که به صورت غیر بهداشتی کشتار شود به انسان انتقال دهند.